De kerk is dood…

leve de Koning.

Dit is natuurlijk zo’n titel waarbij de eindredacteur even checkt of het wel helemaal goed gegaan is met de kopij.

En niet alleen de redactie, ook de theoloog in mij, fronst de wenkbrauwen.

Kun je dat zo zeggen?

De kerk is dood… leve de Koning.

Eerst maar eens het eerste. ’n Wandeling langs de Lekdijk bij fort Honswijk (zeg maar in de achtertuin van Zandee), laat een klein bordje zien; hier stond de kerk te Honswyk. Je kijkt in een open landschap; een Frans leger in 1672 maakte korte metten met het gebouw, de bekende storm van 1674 beaamde het verval. De consistorie werd hersteld en tot 1773 werden er godsdienstoefeningen gehouden. Daarna bleef een ruïne over.

De kerk is dood.

Wie door de tijd heen kijkt, weet van bloeigebieden, waar nu niets meer van over is. De 7 gemeenten uit het boek Openbaring, het refrein is ‘weg’.

En wat Covid-19 doet met de kerk, dat is zeer de vraag. We zetten de klok niet maar eventjes terug: oef, dat hebben we weer gehad, kerk-business as usual.

Er kon wel eens meer weg zijn, dan we denken, als we na de vaccinatie weer in vrijheid kunnen leven, samenkomsten kunnen houden, de lofzang op de lippen nemen.

De kerk is dood… leve de Koning.

Een aparte aankondiging. Maar raak en hoopvol! De Koning leeft. Goddank, dat kunnen we zeggen, ook anno 2021.

We kijken in een open landschap. Daar gaat de Heer van de kerk ook vandaag met de boodschap van het leven verder.

Anders dan gedacht wellicht. De restanten van de kerk in Honswijk werden in 1844 verkocht en van de opbrengst kocht de burgerlijke gemeente een nieuwe brandspuit. ‘n Mooi beeld voor de functie van de kerk. In de hitte van de tijd, te midden van brandhaarden van conflicten en Corona, dichtbij en wereldwijd, laat zij de boodschap horen: Jezus leeft! Hem is het rijk over al wat is gegeven! Halleluja!

ds. Marius van Duijn

Familie Van der Plaat van Honswijk St. Houtense Hodoniemen