Afgeronde rechthoek: Meditatiefje

postit

Samen met Anton behoort ondergetekende tot de ‘bevoorrechten’ om zo’n beetje wekelijks in de kerk te zijn.

Een speciaal zondagmorgenmomentje: ‘n elleboogje op afstand, Nederland zingt in het Tull & ’t Waalse kerkje of we luisteren samen met de gemeente thuis naar de bekende Dennis Wubs, organist in het Groninger land, die al zijn samenzangbegeleiding op z’n YouTube-kanaal zet.

We zijn als Schalkwijk en ’t Goy, Tull & ’t Waal en Honswijk opeens meer dan ooit deel van de hele Nederlandse kerkgemeenschap. Wie nog verder luistert, kan zomaar terecht bij Hour of Power in Los Angeles, verbindt zich tijdelijk met Redeemer in New-York of kijkt naar de spetterende TV-kerk-dienst van Mozaiek0318.

On-line kerk.

Dat kan allemaal nog wel even duren, is het vermoeden eind mei.

Afbeelding met binnen, laptop, zitten, tafel
Automatisch gegenereerde beschrijving

Kerkdiensten mogen dan wel hervat worden, maar zonder zingen en gemaximeerd tot kerkgangers per 1½ meter cirkel. Wat betekent dat voor ons? Hoe doen we dat? Menig kerkenraad is bezig die vraag te beantwoorden.

Collega Ferdinand Borger uit Aalst-Waalre schreef;

In de Protestantse Kerk van Waalre houden we sinds half maart geen kerkdiensten meer, maar is de kerk op zondagochtend 2,5 uur open. In de kerk werd een kring met stoelen gevormd, we vroegen afstand te houden en bij binnenkomst de handen te wassen. We publiceerden ons nieuwe plan in de pers, waarbij we onderstreepten dat mensen geen kerkdienst konden verwachten. Iedere zondag kwamen er 10 tot 15 mensen. Ze luisterden naar orgelspel, naar de overweging van de online viering en er was ruimte voor gebed.

Daar mag je alles van vinden … als je de hamvraag in dit Meditatiefje maar niet vergeet. Wat hou ik van uw huis? Wat mis jij nu de kerkdienst er niet is? Wat gaat er door u heen als het oude lied klinkt ‘hoe brand ik van verlangen om te komen in uw heiligdom’.

Wellicht is deze tijd voor de kerk een prachtige uitdaging voor het hart van ons gemeente-zijn, de ontmoeting met de Eeuwige.

Wat hebben we daarbij nodig, wat is helpend?

Ik noem er een paar, die vaak klinken: de liederen, de gebeden, Bijbelwoorden, een preek.

Al snel aangevuld met ‘de koffieklets onder de toren’, de stilte van het moment.

Het gebouw kan je bepaalde rust geven: hier zit ik, elke week in een woelende wereld!

Of de schoonheid van omhoog (Psalm 27!), de architectuur, de muziek.

Sommige bedenhuizen zijn gevuld met wierook van aanbidding.

Ik herinner me een dienst in St. James Piccadilly London met zwervers op de zijbanken, die bijkwamen van de kou. Ook kerk!

Als je/u -wanneer is nog niet helemaal duidelijk- weer over de drempel komt, neem dan eens een kaart mee met een kort of lang antwoord op de vraag waarom u weer vrolijk in de reien op gaat (Psalm 42).

En als u/jij toch niet één twee drie binnenkomt, buiten hangt een brievenbus die ook ideeënbus is. Wat als u op zondagmiddag of zondagavond de kerk open zou zijn, wat zou u er dan willen vinden? Wie weet krijgt een gedachte vervolg.

Zodat met enthousiasme het lied op de Brink en langs de Waalseweg klinkt:

Wat hou ik van uw huis!

ds. Marius van Duijn