Html5 Menu Tag by Css3Menu.com 

 

 

postit

 

Het kan soms raar lopen. In de voorbereiding op een preek over het verloren schaap, kwam er opeens een mier voorbij; niet letterlijk, meer meditatief.

Waarom de schrijver van het stukje over Lucas 15 bij de mier terecht kwam, weet ik niet precies, maar ik parkeerde het schepseltje in het mapje meditatiefjes.

 

Daar zit veel in wat er in blijft zitten.

Maar soms kruipt er weer iets uit, zoals -inderdaad- deze mier.

Mooi beeld voor de gemeente.

 

Één mier is geen mier.

Je ziet ze altijd met velen tegelijk.

Een mooi plekje tijdens een wandeling: je zit nog geen seconde met je hapje en je sapje of jawel. Één, twee, drie-honderd. Vergeet de versnapering. Verder maar weer.

 

Een mier alleen kan niets.

Een mier alleen weet niets.

Afbeeldingsresultaat voor mierMaar met elkaar weet een mierenkolonie heel veel.

Ze fabriceren de meest intelligente dingen.

Een mierenhoop die op een complete samenleving lijkt. Draven, sloven, sjouwen, bouwen, breken en … relaxen, want er schijnen heel veel mieren in dat sociale mierennetwerk te lummelen. Hang-mieren zou je ze kunnen noemen. Maar ze zorgen voor de sociale verbinding, zodat de hele mierenhoop draait. En dat is ook wat waard!

 

De vrouw of man die Spreuken schreef, had dat goed gezien.

Kijk eens naar de mieren.

Hoewel er onder hen geen leider is, geen aanvoerder, geen koning, halen ze in de zomer voedsel binnen, leggen ze in de oogsttijd een voorraad aan.

 

Hoe ze het doen?

Ze proberen maar wat en met elkaar vinden ze een pad.

 

Een mens alleen, wat weet ie eigenlijk?

Wat kan iemand in z’n eentje?

Maar met elkaar weten we, kunnen we veel.

The wisdom of the crowd wordt dat ook wel genoemd, de wijsheid van de menigte. Met elkaar kom je verder dan je ooit alleen zou zijn gekomen.

 

Dus als we in de kerk op bepaalde momenten denken ‘ik weet de weg niet zo’ of van een ander denken ‘die is een beetje van de wap’, denk dan eens aan de mier.

 

Worden we allemaal een beetje wijzer van.